Ekologický dom na 10 spôsobov (2/10)

Ekologický dom, ktorý sme vám v našom príspevku predstavili minulý utorok, bol prvým nominovaným, spomedzi celkovo desiatich najekologickejších domov Veľkej Británie. Dnes vám predstavíme dom, ktorý nie je typickým príkladom ekologického rodinného domu.

Nominovaný dom 2: 100 Princedale Road, West London (Veľká Británia)

Tento ekologický dom, ktorý môžete vidieť na obrázku, nie je, ako sme už v úvode spomínali, príkladom rodinného domu. V podstate ide o trojpodlažnú nehnuteľnosť, nachádzajúcu sa v radovej zástavbe, ktorá pozostáva s niekoľkých tzv. sociálnych bytov. V roku 2010 sa preto práve táto nehnuteľnosť stala predmetom zaujímavého experimentu.

Na čo sa kládol dôraz a koľko to vlastne celé stálo?

Išlo v podstate o využitie dostupných inovácií, ktorých cieľom bolo jednak znížiť ekologickú náročnosť tohto domu, v podobe zníženia nákladov za energie ale taktiež aj o zníženie tlaku na ekológiu, znížením emisií oxidu uhličitého a to všetko v prípade domu, ktorý bol postavený ešte v roku 1840. Z tohto pohľadu je asi zrejmé, že išlo o úlohu s obrovskou výzvou. Do tejto úlohy sa pasovali architekti, Paul Davis s partnermi, ktorí predložili návrh možného zabezpečenia vhodnej rekonštrukcie tohto obytného domu a výsledok bol naozaj alarmujúci. Treba tiež poznamenať, že v jeho prípade ide vôbec o prvý certifikovaný pasívny ekologický dom vo Veľkej Británii a náklady na jeho rekonštrukciu predstavovali sumu 179 000 libier.

ekologicky-dom-05

 

 

Aký bol teda výsledok rekonštrukcie?

Výsledkom tejto rekonštrukcie bolo vytvorenie pozoruhodného obytného priestoru, ktorý využíva až o 8 krát menej energie na štvorcový meter než priemerný dom. Celková spotreba energií bola znížená až o 94% , čím jeho nájomcovia ušetria ročne viac ako 900 libier pri nákladoch za energie. Miesta pamiatková organizácia pri rekonštrukcii nariadila, že okná a dvere uvedeného obytného domu musia zostať v súlade s ostatnými okolitými nehnuteľnosťami, takže dizajn tzv.  spúšťacích okien zostal zachovaný, avšak z pohľadu efektívnosti boli tieto okná vymenené za trojkomorové. Poštové schránky, ktoré boli pred rekonštrukciou osadené na dverách, boli po rekonštrukcii veľmi decentne zapustené do muriva domu, aby sa znížila pravdepodobnosť akéhokoľvek úniku tepla. Pomerne zložitou otázkou zostávala izolácia a vzduchotesnosť vnútorných stien, ktorá bola však nakoniec riešená obložením vonkajších stien domu, ktorý je v konečnom dôsledku 10 – 20 krát viac vzduchotesní, než väčšina súčasných stavebných projektov. Tento ekologický dom z pohľadu funkčnosti taktiež obsahuje tri vodné solárne panely a mechanický vetrací systém, ktorý okrem iného dodáva teplo aj do suterénu tohto domu. Dokonca aj bez nutnosti ústredného kúrenia a radiátorov, sa tento predtým vlhký a prievanu vystavený dom premenil na teplý, pohodlný ale hlavne ekologický dom.

Na záver nám teda určite dáte za pravdu, že tento typ obytného domu a takýto spôsob rekonštrukcie je jednoznačným ukazovateľom toho, ako je treba sa naučiť zaobchádzať s existujúcim bytovým fondom tak, aby sme dokázali reálne znížiť jeho energetickú náročnosť pri zachovaní kvalitného spôsobu nášho bývania a z ohľadom na ďalšie generácie.

 

Autor: Lukáš Kovačovič, zdroj: internet

Zdieľajte:   Facebooktwittermail