Ekologický dom na 10 spôsobov (10/10) + výsledok súťaže

ekologický dom

Ako už mnohé spomínané domy, aj tento ekologický dom vzbudzuje patričný záujem svojho okolia. Jeho obvodové steny sú postavené prevažne z troj-komorových skiel a každé jedno poschodie pozostáva zo samostatného boxu.  Na konci tohto článku sa dozviete, ktorý dom nakoniec v Británii získal najvyššie ohodnotenie.

10. Slip House, Brixton, London

Slip House je flexibilný, eko-minimalistický dom, pretvorený doslova na raj a dokonca predstavuje úspešný radový dom v mestskom štýle. Tento presvetlený, trojposchodový ekologický dom vyčnieva z radu tradičných viktoriánskych domov v južnej časti Londýna, kde je situovaný. Je domovom architekta Carla Turnera a jeho partnerky Mary Martin a v podstate vnímaný ako “prostriedok pre domáci výskum trvalo udržateľného dizajnu”.

Tento niekoľkonásobne ocenený dom je postavený z troch na seba naukladaných samostatných boxov, pričom každé jedno poschodie je o niečo viac vysunuté smerom do ulice. Každý box slúži ako samostatná jednotka ale spoločne boli starostlivo umiestnené tak, aby sa maximalizoval príjem svetla a výhľadu bez toho, aby sa zasahovalo do susedského priestoru alebo súkromia. Obvodové steny domu sú z väčšej miery zahalené do mliečneho skla, ktoré má nielen z pohľadu ekológie pre svojich nájomníkov veľký význam.

Na streche tohto domu, ktorá je rovná, sa vytvorila strešná terasa. Jej zábradlie tvoria presahujúce sklenené panely z mliečneho skla obvodového plášťa. Takto vytvorená strešná terasa je do istej miery chránená od hluku z rušnej ulice Brixtonu. Toto sklenené zábradlie je na terase obklopené sadou fotovoltaických panelov, ktoré pre dom vytvárajú elektrickú energiu.

 

Samozrejmosťou sú v tomto dome okrem zberačov dažďovej vody práve už spomínané trojkomorové okná ale aj mechanický systém vetrania, čo pomohlo tejto nehnuteľnosti dosiahnuť úroveň 5 (z možných 6 bodov) podľa vládnych pravidiel pre trvalo udržateľné domy.

Náklady na postavenie a zariadenie tohto trojpodlažného domu sa vyšplhali na sumu 600 000 £, čo predstavuje približne  738 000 eur. Sám architekt Carl Turner hovorí, že:

“Ukázali sme nový spôsob, akým je možné využívať dom podobný životu v obchode (všetko v jednom priestore), presne tak ako aj napr. domy v Spitalfields, ktoré boli koncipované ako miesto pre prácu a život.”

Ateliér Carla Turnera sa nachádza na prízemí. Má svoj vlastný vchod z predného nádvoria ale je taktiež prepojený s domom prostredníctvom spoločných dverí. Turner hovorí:

“prízemie môže byť zdieľané alebo použité úplne nezávisle, prípadne môže byť prenajímané ako samostatný byt v budúcnosti. Dá sa tiež využiť ako miesto pre starších členov rodiny v prípade, ak je to nevyhnutné.”  

Turner ďalej dopĺňa:  “v tomto dome je doslova radosť žiť, kvalita vnútorného presvetlenia je priam úžasná a pridaným benefitom takto dobre zaizolovanej nehnuteľnosti prostredníctvom trojkomorových skiel je pomerne nízka vnútorná hlučnosť. Dom je teda veľmi, veľmi tichý. Nejde iba o vnútorný a vonkajší priestor, ale aj o typ podlahy a pevné betónové schodisko, ktoré zabezpečujú nízku hlučnosť v tomto dome.”

Na záver treba povedať, že uvedený ekologický dom aj napriek svojim rozmerom pôsobí veľmi nadčasovým dojmom. Jeho hlavnou výhodou však nie je len jeho ohľaduplnosť k ekológii v podobe použitých materiálov, ale svojmu nájomníkovi umožňuje užívať si pokojný priestor aj napriek pomerne rušnému okolitému prostrediu.

Vyhodnotenie súťaže: najvyššie ocenenie spomedzi 10 nominovaných domov vo Veľkej Británii získal ekologický dom číslo 9, ktorý okrem vysokej „ekologickosti“ má aj svoj sociálny rozmer. Ráta totiž s komunitným spôsobom života jeho obyvateľov.

Zaujímalo by nás, ktorý z domov by ste vybrali vy. Môžte nám dávať svoje tipy v podobe komentárov k tomuto článku.

 

Autor: Lukáš Kovačovič, zdroj: internet

Zdieľajte:   Facebooktwittermail