Udržateľný parkovací dom poháňa solárna energia

parkovací dom

V Kalifornii otvorili nový, osem-poschodový udržateľný parkovací dom, ktorý poskytne až 720 parkovacích miest a rôzne služby. 

Nový parkovací dom v Kalifornii

Nedostatok parkovacích miest pre vzrastajúci počet tradičných áut, ale aj elektromobilov je aj v slovenských mestách jedným z najpálčivejších problémov. Aj riešenia pre parkovanie v urbánnom prostredí však môžu byť vizuálne príťažlivé a najmä environmentálne udržateľné. Príkladom je nový parkovací dom v americkom meste Berkeley. Ten nedávno vyrástol v umeleckej štvrti mesta a na ôsmich poschodiach ponúka dokopy 720 parkovacích miest pre klasické autá, elektromobily, bicykle, automobily pre zdieľanú jazdu či miesta, nabíjacie stanice pre elektromobily,  či vyhradené miesta pre krátkodobé parkovanie na nižších úrovniach. Nahradil zastaralý parkovací dom z roku 1958, ktorý poskytoval iba 420 parkovacích miest a v roku 2016 musel byť zbúraný kvôli statike.

parkovací dom

parkovací dom

parkovací dom

parkovací dom

Udržateľný parkovací dom

Starosta mesta Berkeley, Jessie Arreguin, dokonca nové parkovacie riešenie na sociálnej sieti Twitter označil za „najzelenšiu parkovaciu garáž v celej Kalifornii“. I keď toto vyjadrenie niektorí považujú za oxymoron, nový parkovací dom zahŕňa systém strešných solárnych panelov, ktoré ho zásobujú potrebnou energiou. Na každej strane budovy sú zároveň kanáliky, ktoré odvádzajú zhromaždenú dažďovú vodu do podzemnej nádrže. Ekologické riešenia dopĺňa originálny a odvážny dizajn. Cirkulácia vozidiel je navrhnutá ako štruktúra „dvojitej špirály“ s troma jazdnými pruhmi. Pruhy sa dajú flexibilne prispôsobiť a vďaka tomu sa dajú v prípade potreby vytvoriť viaceré pruhy pre vjazd či výjazd. Architekti však pri navrhovaní budovy mysleli aj na chodcov a rozšírili okolité chodníky. Projekt stál 40 miliónov amerických dolárov (asi 35,2 miliónov eur).

parkovací dom

parkovací dom

parkovací dom

Multi-funkčný parkovací dom

Nový parkovací dom má dve hlavné prístupové zóny, ktoré sú označené červenou a zelenou farbou. Tie dopĺňajú oceľové perforované fasády. Perforovaný oceľový povrch je zabudovaný do panelových modulov, umiestnených v rôznych uhloch, čo vytvára zaujímavý vizuálny efekt pohyblivej fasády. Namiesto tradičných, sivých schodov sa architekti v tomto prípade rozhodli pre vysunuté a odhalené schodisko vo výraznej, neónovej farbe danej zóny. Takéto riešenie poskytuje väčší pocit bezpečia a zároveň panoramatický výhľad na východ a západ. V parkovacom dome zákazníci nájdu rôzne služby ako personál, ktorý zaparkuje auto či bicykel, stroje na dopĺňanie vzduchu do pneumatík, toalety, servis bicyklov, či malú kaviareň. Dokonca sa tu nachádza aj malý výstavný priestor, ktorý momentálne prezentuje realizáciu stavby prostredníctvom fotografií, ale v budúcnosti tu bude priestor pre rôznych umelcov.

Zdroj:

https://archinect.com

https://www.berkeleyside.com

Zdieľajte:   Facebooktwittermail