Pasívny solárny dom v náručí prírody šetrí náklady a znižuje uhlíkovú stopu

pasívny solárny dom

Pasívny solárny dom v amerických horách využíva výhody najmodernejších energetických riešení na šetrenie nákladov, ale aj životného prostredia.

Princíp indoor-outdoor living

Celosezónnu rezidenciu v americkom štáte Ontario navrhlo architektonické štúdio MJMA (MacLennan Jaunkalns Miller Architects) a nahradilo tak pôvodný príbytok z 30-tych rokov minulého storočia. Súčasný pasívny solárny dom bol navrhnutý v súlade s princípom indoor-outdoor living, v rámci ktorého sa opticky prelínajú vnútorné a vonkajšie priestory domu a celá budova pôsobí vzdušným a priestranným dojmom. Okrem toho však architekti tento dom navrhli tak, aby majitelia ušetrili na nákladoch na energiu. To dosiahli prostredníctvom systému pasívneho kúrenia a chladenia a vstavanými technológiami na úsporu energií ako sú napríklad systém na vyhrievanie betónových podláh či tzv. nízkoenergetické okná (low-E glazing).

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

Pasívny solárny dom uprostred prírody

Pasívny solárny dom, ktorý nazvali Lake Manitouwabing Residence, stojí na zalesnenom pozemku s ihličnatými stromami. Aj kvôli tomu, aby esteticky zapadol do tohto prostredia, sa architekti rozhodli pre nízky profil, ploché strechy a tmavé drevené obloženie. Budova je kvôli teplu, dostatku prirodzeného svetla a krásnemu výhľadu na jazero orientovaná na juh a západ. Rozľahlý dom zaberá priestor s rozlohou takmer 280 m², pričom pôdorys v tvare písmena U lemuje centrálny dvor s originálnym dekoračným prvkom z kameňa.

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

pasívny solárny dom

Energetická efektivita

Architektonické štúdio, ktoré tento pasívny solárny dom navrhlo, uviedlo, že realizácia projektu sa zameriavala najmä na zvýraznenie a zlepšenia trávenia času vo vonkajších priestoroch a stretnutí s rodinou a priateľmi. Obdĺžnikové tvary boli vyrezané tak, aby prepojili vonkajšiu terasu s nádvorím, ktoré okrem iného zahŕňa tienenú verandu a jazierko, ktoré vyzerá, ako by sa vznášalo. Veľké ploché strechy vytvárajú previsy ponad presklenými stenami na juhu a západe budovy. Vďaka tomu nie je v lete v interiéri veľmi teplo a zime sa do domu dostane dostatok denného prirodzeného svetla. Severné a východné fasády tomuto dizajnu kontrastujú nepriehľadnosťou a silnou, kvalitnou izoláciou, ktorá ochráni pred vetrom a tepelnou stratou.

Zdroj:

https://www.archdaily.com

Zdieľajte:   Facebooktwittermail