Bungalov zo 60-tych rokov sa vďaka rekonštrukcii zmenil na nízkoenergetický rodinný dom

bungalov

Belgickí architekti zrekonštruovali starý bungalov, ktorý sa vďaka vhodnej orientácii a prístavbe stal nízkoenergetickým domom pre celú rodinu.

Bungalov sa zmenil na rodinný dom

Niekedy stačí aj pár jednoduchých zmien a priemerná stavba sa môže stať unikátnym domovom. To sa stalo aj v prípade rekonštrukcie, ktorú zrealizovalo belgické architektonické štúdio Architectencollectief. Súčasná renovácia zmenila starý bungalov zo 60-tych rokov na priestranný rodinný dom najmä vďaka maximálnemu využitiu priestoru v záhrade a premene pôvodnej garáže na detské izby.Vďaka úpravám sa takisto výrazne zlepšila energetická efektivita tejto stavby.

bungalov bungalov

bungalov bungalov

Maximálne využitie denného svetla a otvorené priestory

Nový plán sa zameral najmä na maximálne zjemnenie hranice medzi interiérom a exteriérom. Spojenie týchto priestorov sa podarilo uskutočniť  prostredníctvom veľkých okien, siahajúcich až po zem a priamemu prístupu na terasu prostredníctvom veľkých posuvných dverí. Zrekonštruovaný bungalov má teraz celkovú rozlohu 240 m². Na severnej strane sa nachádzajú vstupná hala, kúpeľňa, komora a kancelária. Obývacie priestory sú naopak na južnej strane, aby sa čo najviac vyťažilo z prirodzeného svetla čím sa takisto znížila spotreba energie. Celý priestor je otvorený a rôzne časti od seba opticky oddeľujú krb a kuchynský kabinet. Do pôvodnej garáže sa zmestili dve kompaktné detské izby, ktoré vyúsťujú do miestnosti na hranie. Nad nimi bolo pristavené ďalšie poschodie, na ktoré vedie otvorené schodisko umiestnené v obývačke. Na poschodí sa nachádza hlavná spálňa, kúpeľňa a šatník.

bungalov bungalov

bungalov bungalov

bungalov

Energeticky efektívny bungalov

Zrekonštruovaný bungalovmoderný dizajn, ale odhalené drevené trámy a drevený obklad vytvorili pocit útulia. Obklady na fasádach z tepelne upraveného dreva Thermowood poskytujú moderný vzhľad a keďže drevo sa v tomto prípade po čase farbí do šeda, opticky sa hodí do kombinácie s hliníkovými profilmi. Oceľový profil spolu s dvoma stĺpmi podporujú novú plochú strechu, ktorá nahradila pôvodnú šikmú. Architekti z belgického Architectencollectief vďaka novej izolačnej vrstve dosiahli vynikajúcu energetickú efektívnosť. Tento novo zrekonštruovaný bungalov a celý projekt nazvali Bunga LOW, čo je slovná hračka, ktorá naznačuje nízkoenergetický aspekt.

Zdroj:

http://www.urbain-ac.be/

http://www.archdaily.com/

Zdieľajte:   Facebooktwittermail