Ako vplývajú poľnohospodárske emisie na životné prostredie?

Lukas P.

Aký podiel majú poľnohospodárske emisie globálne? Ktoré krajiny ich produkujú najviac a ako sa snažia o ich znižovanie? Odpovede na tieto, ako aj na ďalšie otázky nájdete v dnešnom článku.

poľnohospodárske emisie

Ako vznikajú poľnohospodárske emisie?

Poľnohospodársky priemysel každodenne produkuje obživu pre ľudí na celom svete. Má však výrazný dopad na životné prostredie, najmä kvôli odlesňovaniu a znečisťovaniu vody. Zároveň je jedným z najväčších zdrojov nežiaducich skleníkových plynov a emisií.  V tomto článku odpovieme na dôležité otázky, ktoré sa tejto témy týkajú. Ako vlastne poľnohospodárske emisie vznikajú? Väčšina emisií takéhoto druhu pochádza najmä z chovu zvierat. Na svete sa pre potreby konzumácie ročne dochová viac než 70 miliárd zvierat a najväčším zdrojom emisií je metán, ktorý pochádza z hovädzieho dobytka, kôz, oviec a hnoja. Za posledných 20 rokov predstavuje až 40% celkového objemu poľnohospodárskych emisií. Ďalšími významnými prispievateľmi sú aj kultivácia ryže a syntetické hnojivá.

poľnohospodárske emisie

Najväčší producenti

Poľnohospodárske emisie momentálne predstavujú asi 11% všetkých skleníkových plynov na svete. Od roku 2000 toto číslo stúplo o 14%. Poľnohospodárstvo je najväčším zdrojom emisií až v 24 krajinách. Počas dvadsiatich rokov medzi 1996 a 2016 bola najväčším producentom emisií, pochádzajúcich z poľnohospodárstva Čína. Nasledovali ju India, Brazília a USA. Spolu boli tieto krajiny zodpovedné za 37% globálneho objemu týchto emisií. Od roku 2000 sa zvýšil objem emisií, vyprodukovaných v Číne a Indii o 16% a 14%. V prepočte na obyvateľa vedú Austrália, Argentína a Brazília.

Poľnohospodárske emisie v budúcnosti

Dá sa predpokladať, že aj v budúcnosti bude poľnohospodársky priemysel naďalej jedným z najväčších producentov škodlivých emisií a to najmä v menej rozvinutých krajinách. Podľa Svetového inštitútu zdrojov (WRI) môžeme očakávať, že ak v tomto sektore nenastanú významnejšie zmeny, do roku 2050 narastie objem emisií v priemysle na 58%. WRI preto na základe výskumu pripravila tzv. päťchodové menu riešení. Vďaka nim by sa mali poľnohospodárske emisie znížiť v súlade s cieľmi Parížskej klimatickej dohody a výsledkom by malo byť do roku 2050 dostatok potravy pre 10 miliárd ľudí na našej planéte. Prostriedkami by mali byť najmä udržateľná intenzifikácia produkcie, technologické inovácie, efektívnejšia konzumácia a obmedzovanie plytvania.

Zdroj:

https://wrr-food.wri.org/

https://www.ecowatch.com/

 

Nezmeškajte už žiadnu z našich zelených noviniek

Súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Už ste čítali?

Zuzana Dutková – Udržateľnosť je zábavná

Trápila ju ľudská márnivosť a konzum. Aj preto založila Platformu udržateľnosti, začala šiť látkové vrecúška na nákupy v bezobalových obchodoch, organizovať bratislavské SWAPY a verejné...

Majme úctu k minulosti, prejavme zodpovednosť voči budúcnosti

Vyštudovala filozofiu a dejepis na Univerzite Komenského. Chcela sa stať učiteľkou, ale slabá finančná motivácia ju nakoniec priviedla k práci v potravinách v Rakúsku. Svoje poslanie učiteľky naplnila...

Energetický štítok práčky a tipy, ako ušetriť

Práčka spotrebuje v domácnosti približne 11 % z celkovej spotreby elektrickej energie. Preto je pri kúpe dôležité „čítať“ energetický štítok práčky, ktorý najviac napovie o energetickej...

Ako nám pomôžu vonkajšie žalúzie pri týchto horúčavách?

Spravidla platí, že v takýchto horúčavách nám vnútorná teplota v rozmedzí 21-24°C až tak nevadí. Keď sa však vonkajšia teplota šplhá nad 30°C a viac,...

Ako ušetriť: chladnička a mraznička v lete

Obdobie letných horúčav sa k nám pomaly ale isto blíži. Aby ste udržali svoj účet za energiu pod kontrolou, vyžadujú si vaša chladnička a mraznička chvíľu...

Všetci by sme mali byť zdravými aktivistami

Moderátor, autor úspešného podcastu, aktivista a greenfluencer, ktorý má vo svojej genetickej výbave výraznú zvedavosť a odvahu. Vo svojom podcaste Sabo sebou sa venuje všetkým...

Ako schladiť byt či dom bez klimatizácie?

Teploty nám prekročili hranicu 20 ˚C a začínajú stúpať k 30 ˚C. Keďže sa väčšine z nás  nepodarí tráviť celé leto pri vode, pravdepodobne sa...

Energetický certifikát domu časť 3: ako stavať úsporný dom

Už v minulej časti našej série sme spomenuli faktory, s ktorými musí architekt počítať pri navrhovaní energeticky úspornej budovy. Pripomeňme si teda, čo ovplyvňuje energetickú náročnosť stavieb...

Nemusíme byť dokonalí, stačí keď robíme malé kroky. Na každom z nás záleží

Modelka, stylistka a greenfluencerka Natália Pažická sa rozhodla, že svoju energiu vloží do osvety o negatívnom dopade módneho priemyslu na životné prostredie. Na svojich sociálnych...