Elektrická rúra

Katarína J.

Pôžitok z varenia či pečenia dobrého jedla môžete vylepšiť aj tým, že ho pripravujete s ohľadom na spotrebu energie a tým aj na životné prostredie. Moderné spotrebiče ako elektrická rúra, príp. sporák, ponúkajú omnoho viac funkcií ako ich starší predchodcovia.

elektricka rura

Multifunkčné rúry sú vybavené nadčasovými funkciami a inteligentnými programami. Môžete si tak vždy vybrať alebo optimálne kombinovať funkcie, aby ste dosiahli najlepšie výsledky. Môžete napríklad vyskúšať varenie alebo pečenie v kombinácii s mikrovlnami pre rýchlejšiu a dokonalejšiu prípravu alebo vyskúšať jeden z prednastavených receptov a potom už len počkať, kým sa rúra sama postará o celý proces.

Rozdiel medzi statickou a teplovzdušnou rúrou

Systém s odvetraním pečie rovnomerne vďaka prúdeniu vzduchu, ktorý šíri teplo rovnomerne po celej rúre.  Statická rúra produkuje teplo z boku alebo zhora/zdola. Je dôležité vedieť, že bez ohľadu na to čo pečieme, používame pri teplovzdušnej rúre teploty pečenia približne o 20°C nižšie. Napr. namiesto 180°C pri statickej rúre nastavíme 160°C pri teplovzdušnej rúre.

Pečenie v teplovzdušnej rúre zaistí rýchlejšie pečenie, pokrm je potom šťavnatý a voňavý bez vysušenia. Tento typ pečenia môže byť veľmi užitočný, ak potrebujeme variť alebo piecť viac potravín súčasne, pretože sa teplo dostane do každého bodu rúry. V zásade je vhodné uprednostňovať tento spôsob pečenia pri potravinách, ktoré vyžadujú chrumkavú kôrku na povrchu: ryby, biele mäso, červené mäso, zelenina, zapečené cestoviny ale aj sladké pečivo.

Statická rúra naopak pečie pomalšie a jemnejšie a je ideálna pre jedlo, ktoré má byť dobre prepečené a suché vo vnútri. Napr. kysnuté pokrmy a múčniky, „pomáha dobre nakysnúť“, pizze, focaccii, ale aj pre torty, koláče, sušienky, pusinky a piškótové torty a tzv. španielsky chlieb.

Varenie a pečenie pomocou pary

Niektoré rúry ponúkajú aj možnosť varenia alebo pečenie v pare. Je to jeden z najzdravších spôsobov prípravy potravín. Varenie aj pečenie v pare je založené na princípe beztlakovej pary pri teplote nižšej ako 100 °C a jedlo nie je potrebné nijako špeciálne ochucovať. Varenie alebo pečenie v parnej rúre totiž dokáže zachovať veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov v potravinách a farba pripraveného jedla, a najmä jeho chuť zostávajú charakteristické pre daný druh potraviny.

Vo väčšine multifunkčných rúr sa para môže kombinovať s bežným horúcim vzduchom, a preto sa môže používať nielen na varenie, ale aj na pečenie v pare. Ak sa teda chystáte upiecť svoj obľúbený koláč, môžete najprv kombinovať horúci vzduch s parou, ktorý zvýrazní krehkosť a vláčnosť sladkého pečiva, potom na konci pečenia môžete vypnúť funkciu pary a dopiecť pokrm len pomocou horúceho vzduchu, čím dosiahnete krásne chrumkavú kôrku.

Sušenie v teplovzdušnej rúre

Ak nemáte sušičku potravín, jednou z možností sušenia potravín je sušenie v teplovzdušnej rúre. Potraviny vďaka tomu dokážete uskladniť na dlhú dobu, pretože v suchých potravinách sa nevytvárajú plesne, baktérie ani kvasinky. Okrem toho, ak vyskúšate domáce sušenie v teplovzdušnej rúre, vyhnete sa prítomnosti oxidu siričitého, ktorý sa bežne pridáva do priemyselne sušených potravín.

Tipy na šetrenie

Medzi funkcie elektrických rúr, ktoré nám pomáhajú šetriť energiu, patrí teplovzdušná funkcia, či možnosť prípravy viacerých jedál súčasne. Rozširuje sa tak efektívne využitie elektrickej energie.
Šetriť energiu môžete ľahko pri varení a pečení napríklad tým, že prispôsobíte veľkosť hrnca veľkosti varnej plochy. Ideálne na varenie na elektrickom sporáku sú hrnce s rovným dnom. Hrnce s vypuklým dnom zvyšujú spotrebu elektriny až o 30 %.

  • Nepredhrievajte

Nepredhrievajte rúru, ak nemusíte. Ten, kto pri pečení rúru nepredhrieva, ušetrí až 17 % energie. Predhrievanie rúry sa odporúča len pri krehkom pečive, ako je napríklad piškótové cesto, alebo pri krátkej dobe pečenia.

  • Neotvárajte zbytočne dvierka

Ak je jedlo už v rúre, nechajte dvierka zatvorené tak dlho, ako je to len možné. Pri každom otvorení dvierok elektrická rúra stráca 20 % tepla.

Zelená elektrina zo Slovenska

Najľahší spôsob, ako mať zelenší domov. Zistiť viac o Zelenej elektrine

Elektrická rúra – popis energetického štítku

1. Základné údaje o výrobcovi a výrobku

Názov a obchodná značka výrobku, identifikačná značka modelu výrobcu.

2. Trieda energetickej hospodárnosti 

Väčšina veľkých spotrebičov je označená energetickým štítkom. Používajú sa v rámci celej EÚ a zavedené boli v roku 1996. Údaje na štítku vám poskytnú informáciu o tom, koľko energie daný spotrebič spotrebuje. Máte tak možnosť vyberať si nielen podľa funkcií, ale aj podľa energetickej úspornosti. Najúspornejšie rúry sú označené A+++, najmenej úsporné patria do energetickej triedy D.

3. Ekologická značka – kvietok

Environmentálna značka Európskej únie je udeľovaná výrobkom, ktoré počas celej životnosti, vrátane vývinu produktu, výroby, distribúcie, používania a likvidácie v porovnaní s bežnými výrobkami menej zaťažujú životné prostredie. Jednotlivé životné fázy výrobku sú hodnotené z nasledujúcich environmentálnych aspektov:

  • tvorba odpadu, znečisťovanie a poškodzovanie pôdy
  • znečisťovanie vody
  • znečisťovanie ovzdušia
  • hluk
  • spotreba energie
  • spotreba prírodných zdrojov
  • dopady na ekosystémy

4. Spotreba elektrickej energie

Spotreba elektrickej energie kWh pre funkciu pečenia (konvenčné a/alebo vnútorné prúdenie vzduchu a/alebo horúcej pary pri štandardnej záťaži. Skutočná spotreba však závisí od toho, ako je spotrebič používaný.

5. Veľkosť objemu (l)

Údaj označuje využiteľný objem rúry v litroch.

6. Veľkosť

Veľkosť je stanovená:
malý objem 12 l <= objem < 35 l
stredný objem 35 l <= objem < 65 l
veľký objem 65 l <= objem
Šípka sa umiestni v rovnakej rovine ako je príslušná veľkosť.

7. Hlučnosť

Údaj o maximálnej hlučnosti počas cyklov pečenia pri štandardnej záťaži.

 

Zdroje: Europa.eu, Candy-home.com, Alza.sk, Kombo.sk,

Zelená elektrina

Už viac ako 100 000 zákazníkov sa stará o svoj domov ekologickejšie ako doteraz. Zelená elektrina od ZSE je ekologickejšia alternatíva zo 100 % obnoviteľných...

Nezmeškajte už žiadnu z našich zelených noviniek

Súhlasím so spracúvaním osobných údajov

Už ste čítali?

Elektrická rúra

Pôžitok z varenia či pečenia dobrého jedla môžete vylepšiť aj tým, že ho pripravujete s ohľadom na spotrebu energie a tým aj na životné prostredie. Moderné spotrebiče...

Vypočítajte si svoju uhlíkovú stopu

Všetci svojimi aktivitami dennodenne produkujeme uhlíkovú stopu. Jej veľkosť závisí od toho, čo  robíme, ako žijeme a ako veľa cestujeme. Kalkulačka uhlíkovej stopy dokáže na základe...

Slovensko sa pripravuje na vodíkovú budúcnosť

Vodík sa javí ako najekologickejšie palivo, s potenciálom, ktorý bude v budúcnosti prudko rásť. Vodíkové technológie sú však dnes ešte len v počiatočných fázach svojho životného...

Ako správne nabíjať smartfón?

Pri nabíjaní telefónu sa mnohí ľudia dopúšťajú chýb, ktoré vedú k tomu, že sa batéria viac opotrebuje a rýchlejšie stratí svoju pôvodnú kapacitu.  Prinášame vám...

Pasívny dom – za koľko eur sa dá reálne postaviť?

Pasívny dom je navrhnutý tak, aby poskytoval vysokú kvalitu bývania a minimalizoval prevádzkové náklady. Má veľmi nízku potrebu energie na svoju prevádzku – vychádza z...

Holandskí vedci vyvinuli prototyp batérie na uskladňovanie tepla

Potreba znižovania závislosti na plyne vplyvom konfliktu na Ukrajine rapídne narastá. Holandsko možno konečne našlo riešenie, ako by milióny domácností mohli fungovať bez plynu. Lacným...

Prezidentská zelená pečať

Prezidentská kancelária predstavila začiatkom apríla nový projekt „Prezidentská zelená pečať“. Ide o ocenenie, ktoré sa bude odovzdávať za nadštandardnú obnovu verejných budov.

Revízia plynového zariadenia – všetko, čo potrebujete vedieť

Revízia plynového zariadenia je kontrola prívodu plynu a plynových spotrebičov odborne spôsobilou osobou – revíznym technikom. Jej cieľom je zabezpečiť bezporuchovú prevádzku plynových zariadení (kotlov,...