Nielen vedci, ale aj dizajnéri majú možnosti ako spomaliť klimatické zmeny, vraví dizajnérka Babette Porcelijn

klimatické zmeny

Podľa holanďanky Babette Porcelijn sú dizajnéri vybavení lepšie ako ktorýkoľvek profesionáli na to, aby ponúkli riešenia na svetové problémy ako klimatické zmeny či znečistenie.

Dizajnéri môžu ovplyvniť klimatické zmeny

Babette Porcelijn je holandská industriálna dizajnérka, ktorá minulý rok vydala knihu s názvom De Verborgen Impact (Skrytý dosah). V nej odhaľuje ako ľudská činnosť ovplyvňuje našu planétu a poskytuje rady ako žiť život s pozitívnym prínosom pre životné prostredie. Podľa nej majú dizajnéri viac možností ako bojovať so svetovými problémami ako sú napríklad klimatické zmeny, než vedci. V rozhovore pre magazín Dezeen povedala, že „vedci nám môžu ukázať čo by sme nemali robiť, ale potrebujeme dizajnérov na to, aby nám ukázali čo by sme mali robiť.“

klimatické zmeny

Klimatické zmeny a manufaktúra nových produktov

Svoje poznatky Porcelijn prezentovala aj na holandskom týždni dizajnu. Podľa jej vlastných slov ju najviac prekvapilo, že najväčší dosah na našu planétu má výroba nových produktov. Myslela si totiž, že našu planétu a klimatické zmeny najviac ovplyvňuje mäsový či letecký priemysel. Preto teraz vyzýva dizajnérov po celom svete, aby kompletne prehodnotili svoj prístup. Verí, že dizajnové schopnosti sa napríklad môžu lepšie aplikovať pri vývoji udržateľných dodávateľských reťazcov alebo pri riešení svetového problému s hladom. K tomu dodala, že si myslí, že si „všetci musíme ujasniť svoje priority. A prvou z nich by nemali byť vlastný dizajnový status či zarobené peniaze. Tieto veci sú totiž úplne bezvýznamné ak už nebude existovať plne funkčná spoločnosť.“

klimatické zmeny

Odklon dizajnu od materiálnych produktov

Podľa Porcelijn nastal čas na to, aby dizajnéri vytvárali správne dizajny. To môže znamenať napríklad navrhovanie nemateriálnych produktov, ktoré by mali ľuďom pomôcť netúžiť po veciach iba kvôli tomu, že sú momentálne moderné a vlastne ich ani nepotrebujú. Hovorí napríklad o navrhovaní jedla, ktoré je rovnako chutné ako jeme teraz, ale udržateľné, či o navrhovaní dodávky energie, ktorá je udržateľná a dokáže fungovať rovnako ako tá, ktorú využívame teraz. Myslí si, že „všetci musíme robiť tieto veci ak chceme zachrániť našu spoločnosť.“ Takýto prístup by mohol spomaliť nielen klimatické zmeny. Podľa Porcelijn ale momentálne nie je možné sústrediť sa iba na jeden problém, ale myslieť na našu planétu ako celok a počas každodenných činností vyberať možnosti s menším dosahom na životné prostredie. Knižka zatiaľ vyšla iba v holandskom jazyku, ale autorka momentálne pracuje na anglickom preklade.

Zdroj:

https://www.dezeen.com

Zdieľajte:   Facebooktwittergoogle_plusmail