Budova v Amsterdame ukazuje, ako sa dá rekonštrukciou dosiahnuť maximálna udržateľnosť

udržateľnosť

Pri rekonštrukcii a dostavbe staršieho objektu na kancelársku budovu bola hlavnou podmienkou udržateľnosť, vďaka čomu získala najvyššie hodnotenie BREEAM.

Udržateľnosť v architektúre

Holandská spoločnosť Goede Doelen Loterijen organizuje tri najväčšie charitatívne lotérie v krajine. Zamestnáva približne 500 ľudí, ktorí donedávna pracovali v pätnástich rôznych budovách. Preto sa organizácia rozhodla vytvoriť centralizované hlavné sídlo v Amsterdame. Vzniklo rekonštrukciou a dostavbou existujúceho chátrajúceho objektu, ktorú navrhlo architektonické štúdio Benthem Crouwel Architects. Hlavným princípom novej budovy je udržateľnosť a architekti navrhli priestor, kde môžu všetci zamestnanci pracovať v otvorenom a dostupnom priestore, ktorý vyjadruje hodnoty spoločnosti Goede Doelen Loterijen.

udržateľnosť

udržateľnosť

Riešenia pre udržateľnosť

Najvýraznejším prvkom budovy je unikátna strecha, ktorú podopierajú tri nosné stĺpy v tvare stromov. Strechu tvorí 6 800 kúskov v tvare listov z lešteného hliníka. Spolu vytvárajú krásny organický vzor pomocou svetla a tieňov, pripomínajúce atmosféru skutočného lesa. Farby, jas a atmosféra sa menia v závislosti od toho, kde a kedy sa človek v budove nachádza. Nová strecha nie je viditeľná iba z  kancelárskych výškových budov v okolí, ale aj z nižších domov v okolí. Okrem estetickej funkcie však zároveň slúži ako zdroj udržateľnej energie, ktorú poskytujú solárne panely nainštalované na celkovej ploche 2 400 m². Udržateľnosť budovy dopĺňa systém na zhromažďovanie dažďovej vody, ktorá sa využíva na zavlažovanie strešných záhrad a zásobovanie postrekovačov a splachovacích systémov.

udržateľnosť

udržateľnosť

udržateľnosť

Najvyššia udržateľnosť podľa hodnotenia BREEAM

Architekti do nového sídla spoločnosti premietli dostupnosť a transparentnosť, pričom sú tieto myšlienky sprostredkované ako zamestnancom, tak aj obyvateľom tejto časti mesta. Počas procesu navrhovania preto architekti oslovili zamestnancov, ktorí sa mohli zúčastniť a pomôcť pri dizajne ich novej budovy. Okrem samotných kancelárií sa v budove nachádza reštaurácia, televízne štúdio, hala a auditórium, ktoré sa dajú využiť na prednášky, či semináre. Slúži teda nielen zamestnancom, ale aj širšej verejnosti. Nové sídlo spoločnosti získalo najvyšší certifikát BREEAM, ktorým sa už od roku 1991 hodnotí udržateľnosť architektonického riešenia. Ten bol udelený najmä kvôli tomu, že sa architekti rozhodli využiť a zrekonštruovať existujúcu opustenú budovu a využili pri tom najmodernejšie princípy a technológie udržateľnosti.

Zdroj:

http://benthemcrouwel.com

https://www.archdaily.com

Zdieľajte:   Facebooktwittermail