Ako ušetriť: chladnička a mraznička v lete

chladnička a mraznička

Obdobie letných horúčav sa k nám pomaly ale isto blíži. Aby ste udržali svoj účet za energiu pod kontrolou, vyžadujú si vaša chladnička a mraznička chvíľu pozornosti. Všetci predsa veľmi dobre vieme, že práve tieto dva spotrebiče patria medzi najväčších odberateľov energie v domácnosti.

Potraviny tvoria v mnohých rodinných rozpočtoch podstatnú časť a vysoké teploty sú pre ne najväčším ohrozením. Počas letných mesiacov, preto vyvstáva otázka, ako si udržať potraviny čo možno najdlhšie čerstvé a zachovať si pritom rovnakú spotrebu elektrickej energie.

V nasledujúcich bodoch článku vám preto ponúkame tipy, ako na to:

1) Naplňte mrazničku, ale chladničku nechajte „dýchať“

Mraznička funguje najefektívnejšie vtedy, ak je maximálne zaplnená. Ak vám v mrazničke aj napriek tomu zostáva nejaké voľné miesto, vyplňte ho napríklad tak, že do prázdneho priestoru vložíte vrecúško s vodou na výrobu ľadu. Toto riešenie má výhodu aj v prípade výpadku elektrického prúdu počas letných mesiacov, pretože mrazničky, ktoré sú potravinami maximálne zaplnené, odolávajú výpadku prúdu dlhšie obdobie, než tie, ktorú sú poloprázdne.

Chladnička je na rozdiel od mrazničky odlišná v tom, že v jej prípade je pre potraviny potrebné ponechať cirkuláciu vzduchu tak, aby mali zabezpečenú rovnakú teplotu. Príliš zabalené potraviny v chladničke môžu byť chladnejšie, ba dokonca môžu aj zamrznúť, zatiaľ čo ostatné nebudú dostatočne chladné. Potraviny v chladničke musíte nechať „priestorovo dýchať“, aby ostali dlhšie čerstvé.

 2) Uložte potraviny do správnej teploty

Vzhľadom k tomu, že horúci vzduch stúpa a studený vzduch padá nadol a keďže každá chladnička má v dnešnej dobe svoj jedinečný systém prúdenia vzduchu, je veľmi dôležité vedieť, ako správne treba potraviny v chladničke rozmiestniť.

Chladnejšie miesto pri prúdení studeného vzduchu do chladničky vytvára dobrý domov pre mäso a hydinu, ale naopak na toho miesto nie je vhodné uložiť hlávku šalátu, nakoľko buď zmrzne alebo sa pokazí. Mnohé chladničky na trhu dnes disponujú aj priamo vopred určenými priestormi napr. na zeleninu, či mäso, čo má obrovskú výhodu.

 3) Sledovanie teploty

Teplomer môže byť kľúčovým faktorom k šetreniu energií v našich chladničkách či mrazničkách. Príliš nízke teploty plytvajú energiou a naopak pri vyšších teplotách sa môžu potraviny pokaziť predčasne. Optimálna teplota v chladničke by mala byť  nastavená na cca 5 °C a teplota mrazničky na cca – 17  °C.

Dávajte si však pozor na teplotu chladničky či mrazničky počas aktuálneho ročného obdobia. Teplota v nich, ktorá je nastavená na prácu v zimných mesiacoch nie je rovnaká, ako teplota, ktorá musí byť nastavená na prácu v letných mesiacoch.

 4) Vykonajte test funkčnosti pomocou svojej „papierovej bankovky“

Zlá tesnosť dverí vašej chladničky či mrazničky je hlavným vinníkom straty energie. Nesprávne tesniace dvere im sťažujú prácu. Nielenže musia neustále chladiť a mraziť, ale aj vaše potraviny sú jednoznačne ohrozené.

Spôsob, akým si môžete vyskúšať tesnosť dverí vašej chladničky, či mrazničky je ten, že si vezmete napr. 10 € bankovku a zatvoríte ju do dverí. Ak bankovku pustíte a ona spadne alebo sa dá vybrať veľmi jednoducho, je na čase pouvažovať buď o výmene uvedeného tesnenia, alebo celej chladničky, či mrazničky.

 5) Čistenie kompresora

Kompresor robí pomerne ťažkú prácu pri vytváraní studeného vzduchu vo vašej chladničke alebo mrazničke a to najmä v letných mesiacoch. Jeho správna funkcia je ovplyvňovaná aj tým, či je alebo nie je jeho povrch pokrytý prachom alebo špinou.

Ak je to vo vašom prípade možné, chladničku odtiahnite a s použitím vhodného nástavca na vysávač ho jednoducho vyčistite. Samozrejme, že je to vhodné vykonávať nielen pred letnou sezónou. Takto pripravený kompresor má potom úspornejšiu prevádzku, pretože pri vytváraní studeného vzduchu pracuje rýchlejšie a predlžuje sa tak aj jeho životnosť.

 6) Zásoby z mrazničky vyberajte rýchlo

Hľadať v mrazničke konkrétne mäso prehrabávaním sa celým jej obsahom znamená plytvať množstvom energie.

Aby ste s obsahom mrazničky manipulovali rýchlo a ponechali tak dvere otvorené veľmi krátko, urobte si zoznam toho, čo v mrazničke, prípadne v samotných šuplíkoch máte. Týmto spôsobom ušetríte množstvo energie, ktorú je potrebné vynaložiť na opätovné dochladenie uvedeného priestoru.

Na záver treba povedať, že aj napriek tomu, že ide iba o domáci spotrebič, tak aj v tomto prípade je viac ako vhodné ich ekologickejšiu prevádzku zabezpečiť tak, aby sme si boli istý, že sme pre to urobili všetko, čo sa dalo. Návratnosť tejto starostlivosti je jednoznačne v podobe predĺženia životnosti, ekologickejšieho chodu, nižších nákladov na energie a v neposlednom rade samotnej čerstvosti vašich potravín.

Autor: Lukáš Kovačovič

Zdieľajte:   Facebooktwittermail