Vinotéka, ktorá má až 3 temperačné zóny a chráni víno UV filtrom

vinoteka

Dobrú spoločnosť sa patrí počas návštevy štedro pohostiť. Ideálny nápoj, ktorý nikoho neurazí, je nepochybne víno. Aby ste mali vždy poruke správne vychladenú fľašu, to je úloha, ktorú rada prevezme vaša domáca vinotéka. Taktiež víno chráni pri dlhodobom skladovaní.

Vytvorte z pitia vína rituál s kráľovskou atmosférou vďaka týmto základným pravidlám.

Náležitý výber

Prispôsobte výber vína k jedlu alebo chuťovkám, ktoré budete návšteve podávať. Biele vína sa servírujú k ľahkým predjedlám, hydine, zeleninovým šalátom či rybe. K jahňacine, zákuskom, ovociu, ale aj hovädzine na studeno sa hodí ružové víno. Naopak výraznejšie jedlá, akými sú napríklad pečené bravčové, divina, hovädzina či kačacie mäso, skombinujte s červeným vínom. Správnym výberom podporíte a zvýraznite chuť jedla a postaráte sa tak o príjemný gastronomický zážitok.

Vhodná teplota

Chuť každého druhu vína najviac vynikne pri správnej teplote. Svieže ľahké biele vína sa podávajú pri teplote 5 °C až 10 °C, no bohatšie s plnou chuťou pri 10 – 13 stupňoch Celzia. Ružové vína sa odporúčajú skladovať v škále medzi 8 °C až 11 °C. Čo sa týka odrôd červených vín, platí pravidlo, čím je víno plnšie, tým má byť teplota pri servírovaní vyššia. Ľahšie podávajte pri 14 °C až 16 °C a plnšie červené vína pokojne pri teplote 17 °C až 19 °C.

Etiketa pitia

Základné vedomosti o tom, že pohár sa má držať za stopku, pozná asi väčšina. Vhodné triky môžete odpozorovať z luxusnejších podnikov. V nich je povinnosťou nalievať vína etiketou nahor, a zároveň tak, aby sa fľaša nedotýkala pohára. Ak má hosť v pohári víno, je to znak toho, že si neprosí doliať. Dolievať sa má iba do prázdnych pohárov. Vhodným doplnkom pri servírovaní vína je fólia drop stop. Tá zabraňuje kvapkám stekať po vonkajšej strane fľaše, čo nepochybne skultúrni pôžitok z pitia a rozhodne poteší majiteľov svetlých interiérov.

Vinotéka, ktorá vyhovie vysokým nárokom

Domáca vinotéka pomôže správne uskladniť rôzne odrody vína vďaka regulovaným temperujúcim zónam. Červené víno v nej treba ukladať na vrchné poličky, kde je teplota vyššia, zatiaľ čo biele by sa malo skladovať v spodných častiach, ktoré udržiavajú chlad. Podstavná vinotéka od Miele má až tri temperujúce zóny, vďaka čomu vyhovie aj náročnejším fanúšikom „nápoja bohov“. Fľaše zároveň chráni pred prenikaním slnečného žiarenia tónovaným čelným sklom s UV filtrom.

vinoteka

Zdieľajte:   Facebooktwittergoogle_plusmail