Fasáda Inšitútu pre bio-udržateľnosť odkazuje na budúcnosť solárnej energie

fasáda

Fasáda inštitútu v Portugalsku zaujme nezvyčajným dizajnom, ktorý je inšpirovaný jeho prácou v oblasti bio-udržateľných technológií.

Fasáda ako odkaz na technologickú budúcnosť

Inštitút vedy a inovácií pre bio-udržateľnosť sa nachádza v areáli kampusu Azurém v portugalskom meste Guimarães. Budovu objektu navrhol portugalský architekt Cláudio Vilarinho a vďaka svojmu výzoru zaujme na prvý pohľad. Jej zaujímavý dizajn však nie je iba pastvou pre oči, ale skrýva sa za ním dôležitý odkaz na prácu inštitútu. Fasáda je totiž pokrytá dierami, ktoré svojím tvarom pripomínajú titánové nanorúrky, ktoré inštitút skúma ako lacnejšiu a energeticky-efektívnješiu alternatívu k silikónovým solárnym bunkám. Titánové nanorúrky majú totiž okrem iného kapacity na opakované použitie a lacnú produkciu a preto sa stali ideálnou inšpiráciou pre architekta, ktorý hľadal najmä tému udržateľnosti.

fasáda fasáda

fasáda fasáda

Použité materiály

Vilarinho budovu navrhol ako inšpirujúci symbol vplyvu tohto inštitútu na budúcnosť bio-udržateľných technológií. Nezvyčajná fasáda bola inšpirovaná hľadaním témy pre budúce technológie. Jej zelený porézny povrch bol vytvorený z prefabrikovaných panelov na cementovom základe, ktoré boli vystužené mikrovláknami. Kompozitný materiál je nenáročný na údržbu, odolný voči korózii a takisto veľmi tvárny. Vďaka tomu je manipulácia s ním veľmi jednoduchá a zároveň je možné dodatočne pridávať ďalšie tvary a otvory do panelov.

fasáda fasáda

fasáda fasáda

fasáda fasáda

fasáda fasáda

Fasáda v kontexte kampusu

Samotný Vilarinho sa vyjadril, že návrh budovy pre kampus spočíval v unikátnom dizajne. Budova rozbíja existujúcu šedivú monotónnosť a to nielen v zmysle umiestnenia v kampuse. Zároveň podľa neho zachytáva aj „globálnu krízu bez konca“. Jemná zelená fasáda kontrastuje s interiérom, v rámci ktorého boli použité najmä biele cementové povrchy a mal by vyžarovať čistý, industriálny pocit. Aj keď fasáda blokuje výhľad zvnútra na vonkajšiu krajinu, prirodzené svetlo sa dovnútra budovy dostáva prostredníctvom medzery medzi prefabrikovanými panelmi a samotnou budovou. Projekt bol dokončený v roku 2015.

Zdroj:

http://claudiovilarinho.com

Zdieľajte:   Facebooktwittermail